Bitki çayı tüketirken bu 3 kurala dikkat!

Sağlıksız Bitki Çayı Tüketimi Olumsuz Etkilere Yol Açabilir

Son yıllarda popülerliği artan bitki çayları, çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır ancak herkes için aynı etkiyi göstermemektedir. Gastroenteroloji uzmanı Doç. Dr. Oğuzhan Öztürk, bitki çaylarının kişiden kişiye farklı etkilere neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

“Bitki çaylarının faydası olduğu kadar zararı da değerlendirilmelidir. Her bitkinin herkes için faydalı olmadığını unutmamak gerekir. Bitki çayları bağışıklığı desteklemek, zayıflamak veya ağrılar için kullanılabilir, ancak herkese aynı etkiyi göstermez”,

Doç. Dr. Öztürk, yapılan bir araştırmada bitki çaylarının kullanımının artmasıyla bağlantılı olarak karaciğer toksisitesinin arttığının belirlendiğini ifade etti. Bu nedenle, bitki çaylarının kişiye özel kullanılması gerektiğini ve herkesin aynı dozu tüketmemesi gerektiğini vurguladı.

Dozaj Konusunda Dikkatli Olunmalı

Doç. Dr. Öztürk, bitki çaylarının yanlış kullanımının bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek karaciğere zarar verebileceğini ve hatta karaciğer hasarına yol açabileceğini belirtti. Zayıflamak amacıyla kullanılan bitki çaylarının etkisinin sınırlı olduğunu ve sürekli tüketilmesinin gerekli olmadığını vurguladı.

Dozaj ve Güvenilirlik Önemlidir

Öztürk, bitki çaylarının düşük dozda ve aralıklı olarak tüketilebileceğini ancak sık kullanımının olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Ayrıca, bitki çaylarının güvenilir yerlerden satın alınması gerektiğini ve sağlık Bakanlığı denetimlerinin yetersiz olduğunu vurguladı.

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Bitki çaylarının tüketiminde dikkat edilmesi gereken üç önemli noktayı sıralayan Öztürk, güvenilir yerlerden alınması, dozajın kontrollü şekilde yapılması ve fayda görülmediğinde kullanıma son verilmesi gerektiğini belirtti. Herkesin vücut yapısına ve toleransına göre farklı etkiler gösterebileceğini hatırlattı.

Related Posts

Sıcak havalarda gıda enfeksiyonu riski artıyor

Bilkent Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatma Eser:’Son iki haftadır hem poliklinik hem de acil başvurularında bulantı, kusma, ishal vakalarında bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Genellikle, gıda zehirlenmesi olduğunu söyleyebiliriz.’ ‘Dikkat edilecek bazı besinler var. Özellikle daha da dikkatli olunması gereken yumurta içeren krema, pasta gibi dışarıda tüketebileceğimiz ürünler var. Tavuk tüketilirken de daha dikkatli olmak gerekiyor’

Ofiste çalışanlar için uyarı geldi: Egzersiz yapmak bile kurtarmaz…

Ofiste oturarak çalışanlar için sürekli sağlık uyarıları yapılıyor. Günlük olarak yapacakları egzersizler ile bu sağlık sorunlarını uzun vadede engelleyebilecekleri de uzmanlar tarafından söyleniyordu fakat yeni yapılan bir araştırmada oturarak çalışmanın beyne verdiği zararın egzersiz ile de geri döndürülemez olduğunu ortaya koydu.

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklara karşı uyarırken uzmanlar sıcak çarpmaları ve özellikle sıcaklarda çalışanlar olmak üzere vatandaşların serinlemek için buz kullanmasıyla ilgili bilgi verdi.

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Yorgun, gergin, huzursuz musunuz? Nedeni bu olabilir

Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte vücudun su ihtiyacı da yükseliyor. Uzmanlar, yeterli su tüketiminin sadece fiziksel sağlık için değil, ruhsal denge ve stres kontrolü açısından da kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.