İzmir’de Don Afeti Tarımı Vurdu

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: “İzmir’de Don Afeti Tarımı Olumsuz Etkiledi”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, don afetinin İzmir’in yüksek kesimlerindeki ilçelerde, tüm ürünlerde zarara neden olduğunu ifade ederek, “Kiraz, üzüm, şeftali, nektarin, kayısı ve kivi gibi ürünlerde hasarlar meydana geldi” dedi.

Bayraktar ve beraberindeki heyet, İzmir’in Kemalpaşa ilçesindeki zirai dondan etkilenen bahçeleri inceledi. Bayraktar burada yaptığı açıklamada, “İklim değişikliği dünya genelinde olduğu gibi ülkemizi de olumsuz yönde etkiliyor. Doğal afetler özellikle tarım sektörünü fazlasıyla etkiliyor. Son yıllarda doğal afetlerde ciddi bir artış gözlemleniyor. Bu afetlerin şiddeti ise artmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.

Bayraktar, kar yağışının beklemediği bir durum olduğunu belirterek, şunları söyledi: “65 ilde zarar gözlemlendi. Bölgeler arasında kar yağışı ve don riski devam ediyor. Bu durum bazı bölgelerde henüz netlik kazanmadı. İlerleyen günlerde daha fazla bilgiye sahip olacağız. Bu mevsim kayması tarım sektörünü ilerleyen yıllarda ciddi şekilde etkileyecek.”

Bayraktar, İzmir’de kirazda zararın yaşandığını vurgulayarak, “Kiraz, ihracatta önde gelen ürünlerimizden biri. Bu olayın ürün arzını olumsuz etkileyeceğini gösteriyor. Bazı ürünler yüzde 100 zarar gördü. Tedbirlerin doğru bir şekilde alınmaması durumunda bu bölgeler göç verebilir” dedi.

Dalları Kuruyan Ağaçlar Verim Vermeyecek

Bayraktar, kuruyan ağaçların ve dalların meyve vermeyeceğini belirterek, “Çiftçilerin desteklenmesi ve gerekli fonların oluşturulması elzem. Doğrudan nakit desteği çiftçilere verilmeli” dedi. Don olayı sonucunda birçok çiftçinin emeğinin bir gecede yok olduğuna dikkat çeken Bayraktar, çiftçilere geçmiş olsun dileklerini iletti.

Bayraktar’a Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray da eşlik etti. Heyet, incelemelerin ardından Manisa’ya geçerek çiftçilerle buluştu.

Related Posts

Avrupa Birliği’nden Çin’e kısıtlama: İhalelere katılamayacak!

Avrupa Birliği, Çinli şirketlerin tıbbi cihazlara yönelik yüksek tutarlı kamu ihalelerine katılımını sınırlayan yeni bir karar aldı. AB Komisyonu, kararın orantılı ve uluslararası yükümlülüklere uygun olduğunu açıkladı.

Bakan Kacır: “Türksat 7A uydumuzun çalışmalarına başladık”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bölgede yaşanan sıcak çatışmaların, ülkelerin teknoloji ihtiyaçlarını kendilerinin karşılamasının önemini gösterdiğini belirterek, “Önümüzdeki dönemde gerçekleştireceğimiz yeni hamlelerle hiçbir ülkenin Türkiye’ye karşı en ufak bir saldırı düşüncesini aklının ucundan dahi geçiremeyeceği bir caydırıcılık seviyesine ulaşacağız.” dedi.

Ons altında kritik eşik mi geliyor? Gözler Trump ve Ortadoğu’da! Gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu?

19 Haziran 2025 Perşembe altın fiyatları belli oldu. Yurttaşlar altının ne kadar olduğunu merak etti. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 19 Haziran 2025 Perşembe altın fiyatları…

İhracat birim değer endeksi nisanda arttı

İhracat birim değer endeksi, nisanda yıllık bazda yüzde 3,3, ithalat birim değer endeksi yüzde 1,1 artış gösterdi.

Akaryakıt fiyatları gece yarısı zamla değişti: Motorin 50 TL’yi aştı

17 Haziran 2025 itibarıyla motorin fiyatlarına ortalama 1 lira 75 kuruş zam geldi. Yeni fiyatlarla birlikte Ankara, İzmir ve bazı şehirlerde motorinin litre fiyatı 50 TL’nin üzerine çıktı. İşte 17 Haziran güncel akaryakıt fiyatları…

Üreticinin enflasyonu yıllık yüzde 28,96 arttı

TÜİK, Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi mayıs ayı raporunu açıkladı. Buna göre tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık yüzde 28,96 arttı, aylık yüzde 0,23 arttı.