Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Dijital Kira Sözleşmesi Çalışması Emek Aşmaya Devam Ediyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın dijital kira sözleşmesi projesi, ikinci aşamaya geçiyor. İlk aşama Kasım 2024’te tamamlandı ve bu aşamada taşınmaz sahipleri, e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyorlardı. Yapılan yeni düzenleme ile artık emlakçılar da bu sürece dahil edilebilecekler.

Mevcut sistemde, mülk sahipleri e-Devlet Kapısı’ndaki “Kira Sözleşmesi İşlemleri” bölümünde sözleşme hazırlıyor ve kiracılar da bu sözleşmeyi onaylayarak işlemi tamamlıyordu. Zaman damgalı barkodlu belgeler eklenen sözleşmelerin doğrulama işlemleri yine e-Devlet üzerinden gerçekleştiriliyordu.

Bununla birlikte, emlakçıların süreçten dışında kalması uygulamada eksiklik yaratıyordu. Tapu ve Kadastro Entegrasyonlu Dijital Belgelendirme (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, yapılan yeni düzenleme ile artık emlak danışmanlarının da resmi olarak bu sürece dahil olabileceğini açıkladı. Akçam’a göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sistemi üzerinden mülk sahipleri emlakçılara yetki verebilecekler. Bu sayede emlak danışmanları, sözleşmeyi kiracıya dijital ortamda iletip barkodlu belge oluşturabilecekler. Bu adım, emlakçıların mesleklerini dijital ortamda resmi şekilde icra etmelerine olanak tanıyacak.

“Kira Sözleşmeleri Artık e-Devlet Üzerinden Yapılmalı”

Akçam’a göre, kira sözleşmelerinin ileride e-Devlet üzerinden yapılmasının zorunlu hale gelmesi gerekiyor. Bu sistem sayesinde kiracı güvenilirliği, mesken süresi ve kira artış oranı gibi önemli bilgilerin Bakanlık tarafından sağlıklı bir şekilde belirlenebileceğini belirtti.

Ayrıca, Borçlar Kanunu’na göre kefilin ıslak imzası zorunluluğuna ilişkin dijital çözümler üzerinde çalışmalar devam ediyor. Sistem zorunlu hale geldiğinde, kira sözleşmelerine ilişkin birçok uyuşmazlığın önlenebileceği, kayıt dışılığın azaltılabileceği ve dolandırıcılık olaylarının engellenebileceği bekleniyor.

Related Posts

Bakan Kacır: “Türksat 7A uydumuzun çalışmalarına başladık”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bölgede yaşanan sıcak çatışmaların, ülkelerin teknoloji ihtiyaçlarını kendilerinin karşılamasının önemini gösterdiğini belirterek, “Önümüzdeki dönemde gerçekleştireceğimiz yeni hamlelerle hiçbir ülkenin Türkiye’ye karşı en ufak bir saldırı düşüncesini aklının ucundan dahi geçiremeyeceği bir caydırıcılık seviyesine ulaşacağız.” dedi.

Ons altında kritik eşik mi geliyor? Gözler Trump ve Ortadoğu’da! Gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu?

19 Haziran 2025 Perşembe altın fiyatları belli oldu. Yurttaşlar altının ne kadar olduğunu merak etti. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 19 Haziran 2025 Perşembe altın fiyatları…

İhracat birim değer endeksi nisanda arttı

İhracat birim değer endeksi, nisanda yıllık bazda yüzde 3,3, ithalat birim değer endeksi yüzde 1,1 artış gösterdi.

Akaryakıt fiyatları gece yarısı zamla değişti: Motorin 50 TL’yi aştı

17 Haziran 2025 itibarıyla motorin fiyatlarına ortalama 1 lira 75 kuruş zam geldi. Yeni fiyatlarla birlikte Ankara, İzmir ve bazı şehirlerde motorinin litre fiyatı 50 TL’nin üzerine çıktı. İşte 17 Haziran güncel akaryakıt fiyatları…

Üreticinin enflasyonu yıllık yüzde 28,96 arttı

TÜİK, Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi mayıs ayı raporunu açıkladı. Buna göre tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık yüzde 28,96 arttı, aylık yüzde 0,23 arttı.

Bakan duyurdu: Ödemeler hesaplara yatırıldı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, haziran ayına yönelik 1 milyar 227 milyon lira tutarındaki Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemesinin hesaplara yatırıldığını duyurdu. ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR Bakan Göktaş, yaptığı yazılı …