Memurların çalışma şartlarında kritik düzenleme: O sınır değiştiriliyor!

Anayasa Mahkemesi’nin 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ilgili iptal kararının ardından hazırlanan ve memurları yakından ilgilendiren torba yasa Resmi Gazete’de yayımlandı.

MEMUR ALIMINDA YAŞ SINIRI GENİŞLETİLDİ

Kamu personel sistemini doğrudan etkileyen torba yasayla memur alımlarında uygulanan 35 yaş sınırı genişletildi. Artık sadece KPSS ile değil, özel yarışma sınavıyla personel alan kurumlarda da 35 yaş sınırı uygulanacak. Bu değişiklik, kanunlar veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kurulan tüm kamu kurumlarını kapsayacak şekilde genişletildi.

UYUŞMAZLIK MAHKEMESİ BAŞKANI ANAYASA MAHKEMESİ’NDEN SEÇİLECEK

Yeni yasayla Uyuşmazlık Mahkemesi’nin başkanı, artık Anayasa Mahkemesi üyeleri tarafından kendi aralarından seçilecek. Bu adım, yargı organları arasındaki görev dağılımını daha şeffaf hale getirmeyi amaçlıyor.

BAKANLAR MÜŞAVİR ATAYABİLECEK

Torba yasa kapsamında yer alan önemli değişikliklerden biri de bakan müşavirliği uygulaması oldu. Bakanlar, özel öneme sahip konularda danışmanlık yapmak üzere bakan müşaviri atayabilecek. Müşavirler doğrudan bakanın emrinde olacak ve yalnızca bakanın görev süresi boyunca görevde kalacak. Gerektiğinde görev süreleri dolmadan da görevden alınabilecekler.

UZMAN VE UZMAN YARDIMCISI ATAMALARINDA YENİ ALANLAR AÇILDI

Cumhurbaşkanlığı kararnamelerine uygun olarak bazı kurumların merkez teşkilatlarında uzman ve uzman yardımcısı istihdamı sağlanabilecek. Bu kapsamda Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK), Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıkları da bulunmaktadır.

ÜST KURULLARA SİYASİ BAĞLANTI ŞARTI GETİRİLDİ

Yeni düzenleme, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Kamu İhale Kurumu (KİK) gibi üst kurullarda görev yapacak üyeler için siyasi bağlantı şartı getirdi. Buna göre, bu pozisyonlara atanacak kişiler siyasi partilerin yönetim veya denetim organlarında görev yapmamış ya da bu görevlerden ayrılmış olmalı.

112 ACİL’E ASILSIZ İHBARA AĞIR CEZA

Torba yasayla kamu düzenine ilişkin önemli cezalar da yürürlüğe girdi. 112 Acil Çağrı Merkezi’ni gereksiz yere arayanlar için 1500 TL, olay yerinde asılsız ihbar yapıldığında ise 15 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanacak. Bu cezalar il valilikleri tarafından kesilecek.

Related Posts

İPA hesapladı: İstanbul’da 4 kişilik ailenin yaşam maliyeti belli oldu

İPA hesapladı: İstanbul’da 4 kişilik ailenin yaşam maliyeti belli oldu

Tekirdağ’dan Avrupa’ya çağrı: 7 milyon insanı Türkiye’ye çekebiliriz

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bu yıl 14-18 Mayıs tarihleri arasında 4’üncü kez düzenlenen Trakya Doğada Yaşam Fuarı’nda sergilenen karavanlar, ziyaretçilerin ilgisini çekti. Türkiye Karavan İmalatçıları ve Tedarikçileri Derneği Başkanı Ahmet Fazlıoğlu …

Otomobil sektörüne fırtına gibi girmişti şimdi üretimi durduruldu

Tesla, popüler Model Y crossover’ına olan talebin değişmesinin ardından Austin, Teksas’taki fabrikasında üretimi ayarlıyor. Çalışanların açıkladığı bilgilere göre şirket, Model Y montaj hattında çalışan işçilerden temizlik ve eğitim görevleri için …

Mahfi Eğilmez’den dikkat çeken uyarı: Türkiye neden dış ticaret açığı veriyor?

Mahfi Eğilmez, Türkiye’nin dış ticaret açığını teknoloji seviyesi ve markalaşma eksikliğiyle ilişkilendirdi. İhracatın miktar bazında artmasına rağmen değer bazında yeterince yükselmediğini vurguladı. İthal ürünlerin ise daha pahalıya mal olduğuna dikkat çekti.

Emekli promosyon yarışı kızıştı: Hangi banka en yüksek promosyonu veriyor?

Temmuz zammı beklentisi emeklileri hareketlendirdi. Bankalar, promosyon tekliflerini çeşitlendirerek öne çıkmaya çalışıyor. Artan rekabet emeklilere daha fazla seçenek sunuyor.

Çin’e uygulanan gümrük vergileriyle ilgili Trump’tan yeni açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, Hazine Bakanı Scott Bessent ve heyetinin İsviçre’de Çinli yetkililerle yapacağı görüşme öncesinde bu ülkeye uygulanan gümrük vergilerini yüzde 145’ten yüzde 80’e indirmeyi teklif etti.