“`html
Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, İslâm Düşünce Enstitüsü ve Türkiye Yazarlar Birliği’nin iş birliğiyle gerçekleştirilen VI. Ahlâk Şûrası, Gaziantep’te başladı. Program, Kur’an tilaveti ile açıldı ve ardından Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Türkay Dereli ile Mütevelli Heyet Başkanı Haluk Kalyoncu’nun selamlama konuşmalarıyla devam etti.
Programda yer alan Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, konuşmasında Aliya İzzetbegoviç’ten alıntılarla düşüncelerini paylaştı.

Arıcan, “Eğer imkanım olsaydı, Doğu’daki tüm okullara eleştirel okuma dersini eklerdim.” şeklinde konuşarak eğitim süreçlerindeki eksikliklere dikkat çekti.
“Eğitim sistemlerimizi ahlaka uygun bir yapıya kavuşturamadık. Vahyin merkezinde eleştirel düşüncenin yeniden inşası ve hikmet temelli bir felsefe geliştirilmelidir. Bugün Gazze’de yaşananlara dünya sessiz kalıyorsa, bunun temel nedeni mümkün olan tüm karşı koyuşları gerçekleştiremeyişimizdir.” dedi.
Bu yılki şura, 11 Ağustos 2024 tarihinde 77 yaşında vefat eden ünlü Türk yazar, eleştirmen ve çevirmen Mehmet Doğan anısına düzenlenmektedir.
Açılış konuşmasında İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Çağın meydan okumaları bağlamında ahlak ve din teması üzerinde üç önemli konuyu irdeleyeceğiz.” dedi.
Görmez, konuşmasında şunları vurguladı: “Biz insanlar genelde suçlarımızı zamana yükleme konusunda ustayız. Aslında çağ bize meydan okumuyor; biz kendi kendimize meydan okuyoruz. Ancak bunu zamana ve çağa yüklüyoruz. Bugünün en kritik sorunu, ahlak krizidir. Gazze’deki anneler ve çocuklar, tüm insanlığa bu krizin bağlamında haykırıyor.”
“İkinci tebliğ, din ile ahlakın ilişkisini sorguluyor. Din, ahlaka mı tabi olmalı, yoksa ahlak mı dine tabi olmalı? Bir kişi yaratıcısına şükretmeden ahlaklı olabilir mi? Dindarlık, aynı zamanda ahlaklı olmayı da kapsar. Din ahlaktır, ahlak dindir. Dinsiz ahlak, ahlakasız bir din olamaz.” ifadelerini kullandı.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, konuşmasında “1400 yıl önce Efendimiz ‘Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim’ dedi. Peki, bugün insanlığın hali ne? Çağın zorluklarıyla yüzleşirken merhametten uzak kalmadık, gelen 500 bin misafire kapılarımızı açtık,” dedi.
Şahin, “Tohum ekmek zorundayız. ‘Tohum ekme bu yılmaz; toprak utansın. Hedefe ulaşmayan mızrak utansın.’ diyerek daima tohum ekmeye ve etrafa ışık saçmaya devam edeceğiz,” şeklinde konuştu.
Şura’nın açılış panelinde konuşan Uzm. Psi. Prof. Dr. Mustafa Merter, dijitalleşmenin ahlak krizini derinleştirdiğini ifade etti. Merter, “1970-80’lerde ABD’deki gayrimeşru çocuk sayısı arttı. Otoritenin kaybolması nesilleri etkileyerek toplumu zayıflattı,” dedi.
“Erkekler, giderek daha arka planda kalıyor. Bu durum depresyon ve bağımlılık gibi sorunları da beraberinde getiriyor. Richard V. Reeves’ın ‘Adamlar ve Oğullar’ adlı kitabında bu konular detaylı bir şekilde ele alınıyor,” diye ekledi.

“14 yaşındaki bir kız ‘Ben erkek olmak istiyorum’ dediğinde, ‘Bu senin en doğal hakkındır’ denilmesi, algının nerelere gittiğini gösteriyor. Yaratıcı bir yapay zekanın mümkün olup olmadığını sorgulamak gerekiyor,” dedi ve bu durumu Abgaıl Shrer’in ‘Geri Dönüşü Olmayan Hasar’ kitabı üzerinden analiz etti.
“`