“AB’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımların Türkiye üzerinden delinme riski tansiyona yol açıyor. Uyuşmazlık, “çalışma grubu” kurularak aşılmaya çalışılacak. Sorun büyürse, Gümrük Birliği, ticari bağlar zora girebilir.”
Değer Akal’ın DW’de bu girişle başlayan haberine nazaran, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye, Rusya yaptırımları nedeniyle yaşanan tansiyonu ortak bir çalışma kümesi ile aşmayı hedefliyor.
AB Komisyonu’nun Finansal İstikrar ve Sermaye Piyasaları Birliği Sorumlusu Mairead McGuinness, geçen hafta gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinde, birliğin Rusya yaptırımlarının baypas edilmesine müsaade verilmemesi beklentisini iletti.
McGuinness, Türkiye ziyaretini, AB’de geçen hafta Rusya’ya yönelik sekizinci yaptırım paketinin kabul edilmesinin çabucak akabinde gerçekleştirdi. Bunun nedeni de son yaptırım paketine yeni ögelerin eklenmiş olması. Artık AB yaptırımlarını delen Avrupalı şirketlere yardım eden yabancı şirketlere karşı da adımlar atılabilecek.
Habere nazaran, Rusya’ya karşı AB’nin uyguladığı yaptırımların Türkiye üzerinden delinmesi, baypas edilmesi riski azaltılmaya çalışılacak. AB’nin Türkiye ile ekonomik bağlantılarında, Gümrük Birliği’nde, sonuçlar doğurabilecek muhtemel meselelerin da önlenmesi hedefleniyor.
Sekizinci paketle birlikte, AB yaptırımlarının delinmesi yasağının ihlal edilmesini kolaylaştıranlara da kısıtlayıcı tedbirler uygulanabilecek. Gerçek ve hükmî bireyler, şirket ve kuruluşlar, AB’nin yaptırım listesine alınabilecek.
AB Kurulu Lideri Ursula von der Leyen, “yaptırımların delinmesini engelleme gayretlerimizi artırıyoruz” derken, bu karardan kimlerin etkilenebileceğine de şu sözlerle açıklık getirmişti:
“Örneğin, AB’de bir malın alınması, bunu üçüncü bir ülkeye götürülmesi, oradan da Rusya’ya gönderilmesi, bizim yaptırımlarımızın delinmesidir ve bunu yapan bireyler ya da şirketler yaptırım listesine alınabilir. Ben bunun çok caydırıcı olacağı kanaatindeyim.”